Algarve Costa e Montanhas 8 dagen

8 dagen
niveau
vliegtuig
wandelreizen
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 988,00
Reis PDF boek nu
Langs de kliffenkust en door het binnenland van Portugal

 

De naam Algarve dateert uit de tijd van de Arabische bezetting: "Gharb-al-Andalus", dat "het westen van Andalusië" betekende. De Moren staken in de 8e eeuw bij Gibraltar van Afrika over naar het Iberisch schiereiland. De Moorse invloed is nog terug te vinden in de huizenbouw en de betegeling ervan. Een grote aardbeving in 1755 verwoestte veel van die pracht en praal, en plaatsen zoals Lagos kregen daarna een 18e-eeuwse aanblik.

 

Met het thans Spaanse Andalusië zijn er naast verschillen ook overeenkomsten. De ligging bijvoorbeeld - op een van de zuidelijkste plekken van het Europese continent. En het klimaat natuurlijk - 3000 zonne-uren per jaar verdeeld over naar liefst 300 dagen.

 

Portugal-reizigers zijn veelal "repeaters" die vaak én graag terugkeren naar "hun" vakantieland. Door het heerlijke klimaat in vier seizoenen, zoals in het fijne voor- en najaar. Door de prachtige natuur met dito vegetatie zoals vijgenbomen en parasoldennen. De citrus- en amandelbomen zijn ingevoerd door de Moren. Aan de kust ruikt u vaak de kruidige geur van lavendel, munt, oregano, rozemarijn en tijm. In het bergachtige binnenland groeien vele soms eetbare paddenstoelen zoals cantharellen.

 

Het landschap van Portugal kent een overvloed aan variatie. Zoals de karakteristieke rotskust met kleine baaitjes en strandjes en daarachter het beboste heuvellandschap waar ook het dorpje Barão de São João ligt, de uitvalsbasis voor deze wandelweek. En weer verderop de bergen van het natuurgebied Monchique met de hoogste bergtop van de Algarve: de Foia. Barão de São João, minder dan twee kilometer van uw verblijfsplaats Monte Rosa, ligt ideaal: dicht bij de kust waaraan ook de stad Lagos ligt, en tegelijk middenin een nationaal park: het Mata Nacional de Barão de São João.

 

De reisleiding is in handen van Nederlanders die tevens de eigenaren zijn van het landgoed Monte Rosa waar u verblijft. De meelopende wandelgids is ook Nederlands. Monte Rosa is een kleinschalig verblijf waar een ongedwongen, persoonlijke en sympathieke sfeer heerst. Met zorg en aandacht zijn de oude boerenwoningen gerestaureerd en omgetoverd tot sfeervolle en in rustieke stijl gemoderniseerde huisjes en kamers. Het complex wordt omringd door een prachtig begroeide tuin met vele zitjes. Na het wandelen kunt u heerlijk uitrusten op de houten ligbanken bij het zwembad, met een fraai uitzicht over de heuvelachtige omgeving.

 

Op deze reis zal het u aan niets ontbreken qua verblijfsadres, eten en drinken, wandelprogramma en klimaat. "Boa viagem": goede reis!

 

van dag tot dag

dag 1
Amsterdam-Faro per Transavia. Transfer naar Monte Rosa (70 km). Ontvangst met koffie en Portugees amandelgebak, informatie over het programma, eventueel een korte inloopwandeling in het kurkeikenbos vanuit Monte Rosa (ca. 4 km/1-1,5 uur).
dag 2
Rondwandeling bij Cabo San Vicente en Sagres (ca. 15 km/4,5 uur) naar het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. Van de kaap loopt u langs de westkust, langs de zuidkust en een stuk door het binnenland. Onderweg prachtige vergezichten op ruige klippen en onbedorven binnenland.
dag 3
Rondwandeling bij Bordeira (ca. 14 km/4 uur) door een bosgebied met eucalyptus, pijnbomen, kurkeiken en heide. Bij de rivier Racual loopt u door een vallei met olijfbomen en verspreide pijnbomen met een grote verscheidenheid aan planten zoals tijm, zonneroosje, cistus en phillyrea.


dag 4
Wandeling Pincho-Monte Rosa (ca. 14 km/4 uur). Deze route is onderdeel van de “Via Algarviana”, ook GR 13 genoemd. U wandelt door het prachtige ongerepte binnenland van de Algarve, o.a. langs een authentieke wasplaats. Via een prachtig kurkeikenbos loopt u terug naar Monte Rosa.
dag 5
Monte Rosa, vrij. Gelegenheid voor een extra bezoek aan het historische stadje Lagos (bus ca. € 2,-; taxi ca. € 8,-) met fraaie kerken, het Slavenmuseum (Lagos had in de 15e eeuw de eerste slavenmarkt van Europa), een oud fort, oude stadsmuren en een wassenbeeldenmuseum dat een indruk geeft over de tijd van de ontdekkingsreizen in de 15e eeuw onder leidng van Hendrik de Zeevaarder. Alternatief: wandeling naar Barão de São João, bezoek aan het stadje Silves, fietstocht in de omgeving of genieten van het zwembad.
dag 6
Rondwandeling Salema-Burgau-Praia de Luz-Salema (ca. 15 km/4,5 uur). Deze kustwandeling komt langs verschillende landtongen waarover u wandelt. Regelmatige stijgingen en dalingen in een prachtig ongerept landschap met veel mooie vergezichten, bloemenvelden en wellicht roof- en zeevogels. U komt door de leuke vissersdorpjes Burgau en Salema.
dag 7
Rondwandeling bij Carrapateira (ca. 14 km/4 uur). Mooie route langs de spectaculaire westkust die deel uitmaakt van de "Fischermens Trail", een zijpad van de Rota Vicentina. U komt langs jeneverbessen, mastiekbomen, helm en vele andere planten die hier wortelen en die deze duinen haar biologische diversiteit geven. Langs de kust ziet u diverse watervogels die hier nestelen of voorbijkomen tijdens de vogeltrek. Vanaf het strand Amado (met zwemgelegenheid) gaat de route het achterland in en verandert het landschap: u vindt er veel witbladige cistusrozen, saliebladige zonneroosjes en kurkeiken.
dag 8
Transfer naar de luchthaven. Faro-Amsterdam per Transavia.

details

route: afwisselend glooiend tot heuvel-/bergachtig. Per wandeldag wordt ca. 15-19 km afgelegd in 4,5-6 uur.

 

kaart >klik hier<

 

groep: minimaal 6 / maximaal 12 reizigers.

 

accommodatie:

Monte Rosa

ligging: Monte Rosa is een kleinschalig, landelijk gelegen buitenverblijf, op loopafstand (ca. 1,8 km) van het dorpje Barão de São João met een paar kleine winkeltjes en cafeetjes en op ca. 9 km van Lagos en diverse strandjes.

voorzieningen: de oude boerenhuisjes zijn omgetoverd tot sfeervolle kamers en huisjes en er is een gezellige ruimte voor algemeen gebruik met een selfservicebar, spelletjes, tijdschriften en een bibliotheek. De accommodatie met zwembad wordt omgeven door een glooiend terrein (4 ha.) met vele oude amandel-, olijf- en vijgenbomen en een grote kleurrijke tuin. De meeste kamers (met verwarming) hebben een zithoekje en een eigen badkamer met douche en toilet. Daarnaast zijn er kamers in huisjes die een badkamer delen (dus met maximaal één andere kamer). Het geheel is een oase van rust en er heerst een gemoedelijke sfeer.

 

De verzorging is op basis van halfpension (vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8). 

 

Klimaat:

De Algarve is een van de regio’s van West-Europa met de meeste zonuren, ca. 3000 per jaar, verdeeld over 300 dagen. Het voor- en najaar en ook de milde winter zijn ideale jaargetijden om de streek wandelend te verkennen. Voorbeeld: februari telt gemiddeld slechts 5 regendagen en de temperatuur kan overdag oplopen tot ca. 20 graden. In het voor- en najaar is er een gemiddelde temperatuur van 25 graden.

 

Reissomtabel

  maart en november april, mei, juni en september
reissom (indeling in) 2-persoonskamer met gedeelde badkamer/toilet
€  975,- € 1075,-
reissom (indeling in) 2- persoonskamer met eigen badkamer/toilet € 1038,- € 1125,-
Reissom 1-persoonskamer met gedeelde badkamer/toilet € 1157,- € 1294,-
Reissom 1-persoonskamer met eigen badkamer/toilet € 1207,- € 1344,-

 

inclusief:

* Amsterdam-Faro v.v. per Transavia

* transfers Faro luchthaven-Monte Rosa v.v.

* verblijf in 1-/2-persoonskamer (met/zonder eigen douche/toilet) op basis van halfpension  (logies/ontbijt + avondmaaltijd) (zie reissomtabel)

* plaatselijke Nederlandse reisleiding, meelopende Nederlandse wandelgids

* dagelijkse lokale transfers naar de wandelingen v.v.

 

exclusief:

* in te checken bagage € 16,- per enkele reis

* hapjes en drankjes onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering 

* reserveringskosten

 

 

overige kenmerken

boek nu
To Top