Single Reis Balkan 12 dagen

12 dagen
niveau
vliegtuig
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 1.295,00
Reis PDF boek nu

Natuur en cultuur in de-Balkan-op-de-Balkan

 

Een inleiding: "de Balkan" is het het vasteland van Zuid- Oost Europa, globaal van Kroatië tot Istanbul. Een minder algemeen bekende naamgenoot ervan is het Balkangebergte in één van die Balkanlanden: Bulgarije. Die bergketen ligt op de kaart van links naar rechts en scheidt het land globaal in een noordelijk en een zuidelijk deel.

Tijdens deze zeer afwisselende reis maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, maar ook met de boeiende geschiedenis met de vele cultuurschatten van één van de oudste landen ter wereld. U vindt hier woeste bergen met steile pieken hoewel niet bepaald hoog (vaak max. 700 meter), beboste hellingen, bloeiende bergweiden, en vooral een rijke flora en fauna. 


Maar er is nog veel meer te ontdekken: authentieke dorpjes, en bont beschilderde orthodoxe kloosters - hoe zo veel mooier dan de steden waar tientallen jaren communisme (t/m 1989) haar sporen heeft achtergelaten onder meer in de vorm van megalomane monumenten en grote standbeelden van politieke leiders.

Vanuit het Balkangebergte maakt u een tocht naar het dal van de Donau, waar u onder meer de bijzondere middeleeuwse onderaardse rotskloosters bezoekt. En aansluitend naar het nationale park van Rusenski Lom, en de mooie stad Ruse -  vroeger wel "Klein Wenen" genoemd vanwege de kleurrijke barokke gebouwen.

Het Balkangebergte, ofwel Stara Planina - letterlijk: de oude bergen, zoals de Bulgaren het zelf noemen - heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers aan het einde van de 19e eeuw. Voor de Bulgaarse bevolking leeft dat deel van de geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren eraan. Een wandelreis door de natuur is zo ook een wandeling door het verleden.

 

 

 

 

 

van dag tot dag

dag 1
Amsterdam-Sofia per Transavia. Transfer naar het hotel.
dag 2
Transfer naar Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is ťťn van de mooiste dorpen van Bulgarije met veel kleurrijke huizen. Wandeling (ca. 11 km/3 uur, 350 m stijgen en dalen) in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten. Na de middagpauze wandeling door het dorp met de smalle straatjes met traditionele huisjes, die soms als museum fungeren. Hier komt u meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Totale rijafstand 130 km.

dag 3
Transfer naar Kazanlak. Eerst een wandeling (ca. 6,5 km/2 uur, ca. 250 m stijgen en 200 m dalen) over een mooi eco-pad dat start bij het dorp Buzovgrad aan de voet van het Sredna Gora gebergte. In Buzovgrad bezoekt u tevens een heiligdom uit de Thracische periode. Verder naar Kazanlak, gelegen in de rozenvallei en in de vallei van de Thracische koningen. In het plaatsje Shipka bezoek aan de imposante Russische kerk met haar grote gouden koepels met op de achtergrond de machtige bergen. In Kazanlak zijn bijzondere tombes uit de Thracische periode te bewonderen en liefhebbers kunnen het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak. Totale rijafstand 115 km.

dag 4
Eerst een bezoek aan het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m). Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd "de ufo") werd in 1981 geopend ter ere van de oprichting van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Vanaf Buzludzha wandeling (ca. 9 km/3 uur, 250 m stijgen en 350 m dalen), met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd welke uiteindelijk leidden tot de bevrijding van de Bulgaren op de Ottomanen. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht die door veel Bulgaren worden bezocht. Na de lunch verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met traditionele huizen en werkplaatsen. U overnacht in het pittoreske dorp Tryavna. Totale rijafstand 90 km.


dag 5
Een mooie en afwisselende wandeling (ca. 6,5 km/2 uur, ca. 80 m stijgen en 150 m dalen) naar het plaatsje Boyentsi langs mooie oude huizen en door smalle straatjes. Verder naar Veliko Tarnovo waar u twee nachten verblijft. Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang (1186-1396) de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186Ė1396). Vanaf het fort heeft u een prachtig uitzicht op de oude stad en de rivier. U dwaalt door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes. Totale rijafstand 45 km.

dag 6
Wandeling (ca. 7 km/2 uur, ca. 150 m stijgen en 180 m dalen) bij Veliko Tarnovo. Eerst vanuit de stad naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel nog door slechts enkele monniken bewoond. Bij het klooster wordt u opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht, vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in PerziŽ en Rusland verkochten. Vanuit Arbanassi loopt u terug naar Veliko Tarnovo (ca. 3 km/1 uur, ca. 200 m dalen). Totale rijafstand 12 km.


dag 7
U verlaat Veliko Tarnovo en rijdt naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling (ca. 3 km/1 uur, 60 m dalen en stijgen) voor de liefhebbers! Verder naar het dorp Emen, een paar kilometer verderop, waar u een wandeling (ca. 7 km/2 uur, 100 m stijgen en dalen) over en door de indrukwekkende kloof maakt. Transfer naar het mooie dorp Apriltsi. Totale rijafstand 160 km.
dag 8
Wandeling (ca. 13 km/4 uur, 450 m stijgen en dalen) over de ecotrail Vidimsko Praskalo. Aansluitend bezoek aan het klooster van Troyan, het op drie na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de frescoís in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Terug naar Apriltsi. Totale rijafstand 60 km.
dag 9
Korte transfer naar het beginpunt van de wandeling (ca. 11 km/5 uur, 170 m stijgen en 700 m dalen) in Beklemeto naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut door de bergen met fraaie uitzichten. Na de wandeling transfer naar Ribaritsa. Totale rijafstand 110 km.


dag 10
Wandeling (ca. 15 km/5 uur, ca. 750 m stijgen en dalen) naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende tocht met boven een fantastisch uitzicht! Verder naar het plaatsje Teteven gelegen aan een rivier en met een mooi klein klooster en kerken. Terug naar Ribaritsa. Totale rijafstand 40 km.

dag 11
Transfer (ca. 125 km) naar Sofia. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea maar ook knusse restaurantjes, terrasjes en leuke winkeltjes. Liefhebbers kunnen ook de Boyana kerk met haar prachtige frescoís en het Oudheidkundig Museum bezoeken.
dag 12
Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht Sofia-Amsterdam per Transavia.

details

route: wandelingen afwisselend door heuvels en soms door bergachtig terrein met overwegend kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 10-15†km afgelegd.†
groep: minimaal 8/maximaal 14 reizigers.

accommodatie: tijdens de reis overnacht u†in comfortabele 3*** familiehotels. Alle kamers hebben eigen bad/douche en wc. De verzorging is op basis van halfpension (ontbijt en†diner).†

inclusief

* Amsterdam-Sofia v.v.†incl. handbagage

* overnachtingen in een 2-persoons kamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)

* lunch (pakket) dag 6

* bagagevervoer

* lift naar de 7 Rila Lakes

* Nederlandstalige†reisleiding/gids

* lokale transfers zoals beschreven in het programma

exclusief

* overige maaltijden (onderweg in de middag)

* toeslag 1-persoonskamer Ä 160,-

* in te checken ruimbagage Ä 26,- per enkele reis

* eventuele†entreegelden

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering†

* reserveringskosten


Reis info algemeen groepsreizen†lees meer†

overige kenmerken

boek nu
To Top