Balkan 12 dagen

12 dagen
niveau
vliegtuig
wandelreizen
groepsreizen
vanaf € 1.285,00
Reis PDF boek nu
Natuur†en†cultuur in de- Balkan-op-de-Balkan

Een inleiding: "de Balkan" is het het vasteland†van†Zuid-Oost Europa, globaal van KroatiŽ tot Istanbul. Een minder algemeen bekende naamgenoot ervan is het Balkan-gebergte in ťťn van die Balkan-landen: Bulgarije. Die bergketen ligt op de kaart van links naar rechts en scheidt†het land globaal in een noordelijk en een zuidelijk deel.

Tijdens deze zeer afwisselende reis maakt u†kennis met de indrukwekkende natuur, maar ook met†de boeiende geschiedenis met†de†vele cultuurschatten van ťťn van de oudste landen ter wereld.†U vindt hier†woeste bergen met steile pieken hoewel niet bepaald hoog (vaak max. 700 meter),†beboste hellingen, bloeiende bergweiden, en vooral een†rijke flora en fauna.

Maar er is nog veel meer te ontdekken:†authentieke dorpjes, en†bont beschildferde orthodoxe kloosters - hoe zo veel mooier†dan†de steden†waar tientallen jaren communisme (t/m 1989) haar†sporen heeft achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grote†standbeelden van politieke leiders.

Vanuit het Balkangebergte maakt u†een tocht†naar het dal van de†Donau, waar u†ondermeer†de bijzondere middeleeuwse onderaardse rotskloosters†bezoekt. En aansluitend naar†het nationale park van Rusenski Lom,†en de mooie stad Ruse -†vroeger wel "Klein Wenen" genoemd vanwege de†kleurrijke barokke gebouwen.

Het Balkangebergte, ofwel Stara Planina - letterlijk: de oude bergen,†zoals de Bulgaren het zelf noemen -†heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers aan het einde van de 19e eeuw. Voor de Bulgaarse bevolking†leeft dat deel van de†geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren eraan.†Een wandelreis door de natuur is zo ook een wandeling door het verleden.

van dag tot dag

dag 1
EindhovenĖSofia per Wizzair. Transfer (ca. 125 km) naar Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is ťťn van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om de kleurrijke huizen uit de periode van de Bulgaarse Renaissance (1762Ė1878).
dag 2
Wandeling in de omgeving van Koprivishtitsa (ca. 13 km/3,5 uur) met onderweg mooie uitzichten. Na de middagpauze wandeling door het dorp met de smalle straatjes met traditionele huisjes, die soms als museum fungeren. Hier komt u meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers.
dag 3
Vandaag rijden we richting Kazanlak waar we een wandeling maken over een mooi eco pad dat start bij het dorp Buzovgrad aan de voet van het Sredna Gora gebergte, wandelduur ca. 2,5 uur, stijgen 200m, dalen 180m. In Buzovgrad bezoeken we tevens een heiligdom uit de Thracische periode. Na de wandeling rijden we verder naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. We bezoeken in het plaatsje Shipka de imposante Russische kerk met haar grote gouden koepels en met op de achtergrond de machtige bergen.
In Kazanlak vinden we tevens bijzondere tombes uit de Thracische periode en liefhebbers kunnen het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak.

dag 4
Een afwisselende dag waarbij u allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoekt. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd "de ufo") werd in 1981 geopend ter ere van de oprichting van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Vanaf Buzludja wandelt u, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas (1150 m hoogte, wandeling ca. 2,5 uur). Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd welke uiteindelijk leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht welke door veel Bulgaren worden bezocht. Na de lunch verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met de traditionele huizen en werkplaatsen. U overnacht in het pittoreske dorp Tryavna.

dag 5
Na het ontbijt start u met een mooie en afwisselende wandeling naar het plaatsje Boyentsi (ca. 4 uur). In Boyentsi gaat de route langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. Verder naar Veliko Tarnovo waar u twee nachten verblijvt.
Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186Ė1396).
Vanaf het fort heeft u een prachtig uitzicht op de oude stad en de rivier. U dwaalt door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes.
dag 6
Wandeling bij Veliko Tarnovo(ca. 15 km/3 uur). Eerst vanuit de stad naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster wordt u opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht, vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in PerziŽ en Rusland verkochten. Enkele huizen zijn nu huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi loopt u terug naar Veliko Tarnovo.
dag 7
U verlaat Veliko Tarnovo en rijdt naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers! U rijdt hierna naar het dorp Emen, een paar kilometer verderop, waar u een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maakt (ca.2 uur). Per bus naar het stadje Lovech waar u door het mooie oude centrum met haar overdekte brug wandelt. Transfer naar het hotel, gelegen in de prachtige Trojan regio. Totale rijafstand ca. 145 km.


dag 8
Na het ontbijt transfer naar het beginpunt van de wandeling in Beklemeto. Wandeling naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut. Een prachtige maar wat pittige wandeling met fraaie uitzichten door de bergen (ca. 4,5Ė5 uur). Een alternatieve gemakkelijkere wandeling is eventueel mogelijk.
dag 9
Mooie wandeling (ca. 4 uur) over de ecotrail Vidimsko Praskalo. Aansluitend bezoekt u het klooster van Troyan uit de 15e eeuw. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de frescoís in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk.
Verder een bezoek aan de mooie Saeva Dupka grot. Totale rijafstand ca. 75 km.

dag 10
Wandeling naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht (ca. 5Ė5,5 uur, ca. 750 m stijgen/dalen)! Een alternatieve gemakkelijkere wandeling is eventueel mogelijk. Het stadje Teteven is ook een leuk plaatsje om rond te lopen, het heeft een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. Overnachting in de directe omgeving van Teteven.
dag 11
Transfer naar Sofia. In deze stad is tijdens een uitgebreide wandeling veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea maar ook knusse eettentjes, terrasjes, leuke winkeltjes, etc. Liefhebbers kunnen ook de Boyana kerk met haar prachtige frescoís en het Oudheidkundig Museum bezoeken.
dag 12
Transfer naar de luchthaven. Sofia-Eindhoven per Wizzair.

details

route: wandelingen afwisselend door heuvels en soms door bergachtig terrein met overwegend kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 10-20 km te voet†afgelegd.
groep: minimaal 8/maximaal 14 reizigers.

accommodatie: tijdens de reis overnacht u†in comfortabele 3*** accommodaties en familiehotels.†De verzorging is op basis van halfpension (ontbijt en†diner)

inclusief

* Eindhoven-Sofia v.v. per Wizzair†

* 11 overnachtingen in 2-persoons kamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)

* bagagevervoer

* Nederlands en Bulgaars sprekende reisleiding/gids

* lokale transfers zoals beschreven in het programma

exclusief

* in te checken bagage Ä 30,- per enkele reis

* overige maaltijden (onderweg in de middag)

* toeslag 1-persoonskamer Ä 135,-

* eventuele†entreegelden

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering†

* reserveringskosten


Reis info algemeen groepsreizen†lees meer†

overige kenmerken

boek nu
To Top