Fietsvakantie Vennbahn 8 dagen

8 dagen
niveau
eigen vervoer
fietsvakanties
individuele reizen
vanaf € 630,00
Reis PDF boek nu

Fietsvakantie door vier landen "tussen de rails" over de Vennbahn


In de zomer van 2013 werd de 125 kilometer lange ‘Vennbahn’, één van de langste en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa, officieel geopend. Voor de Belgische Oostkantons en de aangrenzende gebieden in Nederland, Luxemburg en Duitsland is dit een mijlpaal in de toeristische geschiedenis. Meer dan een eeuw lang was de ‘Vennbahn’ de eerbiedwaardige spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, zoals vroeger de naam was van Troisvierges, in het noorden van Luxemburg. Sinds 2013 toeren op dit voormalige spoortracé toeristen en recreanten op het ‘stalen ros’ door het landschap van Eifel en Ardennen. Het ‘Vennbahn’-fietspad werd tijdens de ‘Fiets- en Wandelbeurs 2014’ in Amsterdam uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2014.
 

Groene Hart van Europa 

Door het ‘Vennbahn’-fietspad (maximale stijging 2%) te koppelen aan het reeds jarenlang bekende fietstraject, ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse, tussen de Nederlandse stad Maastricht en Luxemburg, is een unieke en prachtige 8-daagse rondreis ontstaan, door het heuvelachtige landschap van Ardennen en Eifel.

De ‘Benjaminse’ route is 25 jaar geleden ontwikkeld en is sinds die tijd een populaire Noord-Zuid verbinding door Eifel en Ardennen. Fietsers vanuit Nederland op weg naar verre bestemmingen als b.v. Rome en Barcelona kiezen bij voorkeur deze route vanwege de prachtige fietspaden door het Belgische natuurreservaat ‘De Hoge Venen’ en de aansluitende rustige weggetjes naar de mooiste plekken in het ‘Groene Hart van Europa’. Als een ware ontdekkingsreiziger is Benjaminse er in geslaagd een route te vinden, waarbij de hoogteverschillen zo geleidelijk mogelijk worden overbrugd. Toch zijn er op sommige dagen enkele langere stijgingen en heeft deze prachtige, natuurrijke fietstocht een over het geheel genomen heuvelachtig karakter. Geoefende fietsers zullen echter iedere dag optimaal genieten! Voor belangrijke toeristische en historische hoogtepunten tijdens deze fietsreis staan de steden Maastricht en Aken (D) garant.

Om optimaal te genieten van deze reis gebruikt u het beste een fiets met 24 versnellingen of een E-bike

Benieuwd naar een korte video impressie over de Vennbahn:
klik dan hier.
 


 

van dag tot dag

dag 1
Aankomst in Maastricht*, de oudste stad van Nederland. De auto kunt u gratis parkeren bij het hotel. Als welkom ontvangt u hier koffie/thee en Limburgse vlaai!
dag 2
Maastricht-Eupen(B)(ca. 59 km/4 uur). Na vertrek uit Maastricht toert u al snel in België. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet (van 1816-1920) naar Raeren, waar in een burcht een pottenbakkersmuseum is gevestigd. Genoeglijk ‘peddelend’ wordt daarna Eupen bereikt.

dag 3
Eupen (B)-Sankt Vith (B) (ca. 59 km/5 uur), vrijwel de hele route door ‘verboden terrein’ voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ geleidelijk naar een hoogte van 660 meter boven zeeniveau. Vanaf Kalterherberg verder over de ‘Vennbahn’ via het vroegere spooremplacement van Sourbrodt, Waimes, de Montenauer hammenrokerij naar Sankt Vith.
dag 4
Sankt Vith (B)-Clervaux (L) (ca. 32 of 50 km/3 of 5 uur) via de kasteelruïne Burg Reuland en Troisvierges. Hier kunt u kiezen: met de lokale trein verder naar Clervaux of via een schitterende route naar dit eindpunt maar wél met enkele pittige stijgingen en dalingen.
dag 5
Clervaux (L)-Bütgenbach (B) (ca. 65 km/5,5 uur) via het drielandenpunt Luxemburg-België-Duitsland, nabij het plaatsje Ouren. Vandaar door het dal van het riviertje de Our terug in noordelijke richting langs o.a. Schönberg, een prachtige route. Vanuit het Ourdal klimt de route dan weer naar een hoogte van ca. 500 meter en is het laatste deel van het traject naar Bütgenbach rijk aan panorama’s.
dag 6
Bütgenbach (B)-Monschau (D) (ca. 38 km/3 uur) via en over de stuwdam van Robertville. Verder via de Hoge Venen naar Kalterherberg en het eifelstadje Monschau.
dag 7
Monschau (D)-Aken-Kerkrade (NL)(ca. 59 km/5 uur en 35 km per trein) Op deze slotdag volgt u weer een deel van de ‘Vennbahn’. Onderweg is een bezoek aan het monumentale Kornelimünster een ‘must’. Na een lange afdaling bereikt u tenslotte Aken, de stad van Karel de Grote, met een lange geschiedenis en een bekende Dom. Na een bezoek aan deze prachtige stad verder naar Kerkrade en daar stapt u op de trein naar Maastricht en glijden de contouren van het Zuid-Limburgse heuvellandschap ter afscheid van een prachtige tocht aan u voorbij.
Bent u de reis begonnen in ’s Gravenvoeren dan fietst u vanaf het station Maastricht Centraal nog 15 heerlijke kilometers naar uw eindbestemming.


dag 8
Maastricht, vertrek per eigen vervoer.
Hierboven is de reis beschreven met start- en eindpunt in Maastricht. Het is echter ook mogelijk dat uw fietsreis start en eindigt in ’s Gravenvoeren, hotel Blanckthys (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels). Als u in ’s-Gravenvoeren overnacht kunt u nog een heerlijke wandeling maken door de Voerstreek.

details

route: heuvelachtig, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt gemiddeld ca. 32-65 km afgelegd.

 

minimum aantal reizigers: 2.

 

aankomst: iedere vrijdag van 1 mei t/m 18 september en tevens iedere donderdag van 2 juli t/m 20 augustus. 

 
accommodatie: uitstekende 3- en 4-sterren hotels. Alle kamers beschikken over douche en toilet. Kijk hier voor de hotellijst (onder voorbehoud van wijzigingen).
 
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in Maastricht. Bij het boeken van extra overnachtingen helpen we u graag, u kunt deze opgeven in het hokje opmerkingen, of telefonisch bij boeking doorgeven tel nr.: 088-633 20 60 of per mail info@aktivatours.nl.
 
Verlenging 2-persoonskamer toeslag 1-persoonskamer
Maastricht € 65,- € 35,-
* de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt

 

inclusief:

* 7 overnachtingen in hotels logies/ontbijt

* welkom met koffie en vlaai op dag 1

* Nederlandstalige routebeschrijving incl. kaartmateriaal

* bagagevervoer van hotel naar hotel

* treinkaartje Kerkrade- Maastricht (incl. fiets)

* gratis parkeerplaats bij het starthotel

* GPS op aanvraag beschikbaar

 

exclusief:

* toeslag halfpension € 220,-

* toeslag 1- persoonskamer € 280,-

* hybride fiets met 24 versnellingen € 105,-

* e-bike € 160,- 
* toeristenbelasting
* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

Kijk hier voor algemene reisinformatie over de individuele reizen

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top